méregtelenítés testben és lélekben

„Gyógyszered legyen az ételed és ételed legyen a gyógyszered” (Hippokratész)

A téli hónapokat magunk mögött hagyva már nagyon vártuk, hogy újra fürödjön testünk és lelkünk is a nap sugaraiban. Hamvazószerdával elkezdődött a 40 napos böjt, mely által ajánlatos testünket és lelkünket is  megtisztítani.

Télen szervezetünk takarékon működik. Kevés vitaminhoz, ásványi anyaghoz jut, az anyagcsere során keletkező káros anyagokat kevésbé tudja hatékonyan bontani, ezáltal fáradtabbnak, energiahiányosabbnak érezzük magunkat. 

Tavasz a megújulás ideje, ilyenkor a tisztító, böjtkúrákkal szervezetünket megszabadíthatjuk a felesleges méreganyagoktól. A böjt nem csak a testnek szól, hanem a lélek és a szellem is megtisztul, feltöltődik.

A méregtelenítés hatására a szervezet öngyógyító képessége minden esetben fokozódik vagy teljesen helyreáll. Ma már nagyon sok féle módszer közül választhatunk.  A masszázsok- különösen a reflexológiai talpmasszázs nagyon hatásos külső segítség a megtisztuláshoz.

Nem szükséges tartanunk a 40 napos böjtöt, mindenki saját maga elvárása szerint böjtöljön. Minden jó, ami a számodra megfelelő, nincsen előírt kötelező szabály. Az is jó, ha csak pár napos gyümölcs böjtöt tartasz.

Amennyiben csak gyümölcsöt fogyasztunk fontos szabály:

  • csak egészséges, érett gyümölcsöt fogyasszunk
  • napi 3kg gyümölcs, 4-5 étkezésre elosztva
  • naponta csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk
  • aszalt gyümölcs, banán, füge, datolya nem alkalmas gyümölcskúrára
  • gyógytea és méz fogyasztása nem tiltott

Nem csak a fizikai testünk méregtelenítésére kell odafigyelni, hanem lelki mérgeinktől is meg kell szabadulnunk. Negatív gondolataink, rossz szokásaink, irigység, düh, harag mind-mind lelki mérgek. Szabaduljunk meg ezektől, alakítsuk át a mindennapi életünkben ezeket pozitív gondolatokká, tettekké, megerősítésekké. Ha csak egy rossz szokásunkat hagyjuk el, már megtettük az első lépést a lelki tisztulásunk felé. Töltekezzünk meditációval, zene hallgatásával, foglalkozzunk lelkünkkel minden áldott nap, meglátod előbb-utóbb szokásoddá fogod alakítani mindennapi életedben.

Méregtelenítő szerveink a tüdő, a vese, a máj, a belek és a bőr.

Az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk a máj. A méregtelenítő funkció serkentéséhez fontos, hogy ne terheljük túl, kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, alkoholt, finomított szénhidrátokat, cigarettát.

Májerősítő: Máriatövis, a benne lévő szilmarin májvédő faktor. Májtisztításra alkalmas a tiszta, vegyszermentes, cukormentes, frissen préselt alma lé, 5 napig annyit kell inni amennyi csak lehetséges.

Gyermekláncfű – mely egyben erős vizelethajtó, epehajtó – az epeműködést fokozza, ezáltal az epét hígítja.

A tüdő erősítésével annak kapacitását növelni tudjuk, melyhez kiválóak a légző gyakorlatok és minden csípős fűszernövényünk illetve zöldségünk – így a retek, torma, hagyma, újhagyma, fokhagyma, mustár…. jó hatással vannak.  Paradox légzés, mely erősíti a tüdőt és a két agyfélteke közötti összehangolást is.

Paradox légzés gyakorlat: Állj terpeszállásba, karjaidat emeld oldalra és lélegezzél ki! Majd hajolj előre, miközben karjaidat a mell előtt keresztezed és megfogod a vállaid, ezzel egy időben szívd be a levegőt! Majd emelkedj kiindulási helyzetbe és újból fújd ki a levegőt!

A Vese, mely a vizelet kiválasztáson kívül szintén fontos szerepet tölt be a méregtelenítés folyamatában. Napi 2-3 liter folyadék fogyasztásával a vese működését fokozott munkára késztetjük, mely által a salakanyagok, méreganyagok kiválasztását segítjük.

Vesetisztítóként kiváló gyógynövényeink:

A Csalán – mely erős vértisztító is egyben

 Medveszőlőlevél- teáját maximum 3 napig szabad fogyasztani

Vese erősítő gyakorlat: A veséket dörzsöljük mindkét kézzel gyorsan, egymás után 72-szer, naponta 3-szor ismételjük.

A bélrendszer melyben a tápanyagok további lebontása, felszívódása, a salakanyagok kiürítése történik, tehát különösen fontos a tehermentesítése. Fogyasszunk rostban gazdag táplálékokat, melyhez bőséges folyadékbevitelre van szükség, a rostok a vizet megkötve a bél üregét kitöltik, így gyorsabban, kíméletesebben ürülnek ki. Ajánlott a köles, barna rizs, gyümölcsök és nyers zöldségek fogyasztása. Bélébresztőnek: savanyú káposztalé, szilvalé, tejsavó. A lenmag, útifű mag, zabkorpa lazítja a székletet, mely megkönnyíti a kiürülést. A mustármag apró magjai a bélrendszeren végighaladva végigsöpri a bélfalat, melyről a lerakódott anyagokat fellazítva a méreganyagoktól megszabadítja szervezetünket.

Mustármag kúra: 6-8 hét, naponta 3 x 1 csapott kávéskanállal a mustármagot étkezés előtt szétrágás nélkül kell lenyelni és bőséges vizet inni rá.

Amennyiben úgy gondolod mások segítségére is lehet az írás, kérlek osszad meg.