MEDVEHAGYMA – a tavasz első fűszernövénye

A medvehagyma (Allium ursinum) az amarilliszfélék családjába tartozik. Kígyóhagymának, vadfokhagymának, sási hagymának vagy poroszhagymának is hívják. Nevét onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, de szívesen fogyasztják a vaddisznók is.

Szedésénél nagyon figyelmeseknek kell lennünk, hiszen a medvehagyma könnyen összekeverhető gyöngyvirággal, mely mérgező hatású. Szenteljünk egy kis figyelmet akár gyűjtésről, akár vásárlásról van szó. A gyöngyvirág és medvehagyma leveleit ha egymás mellé tesszük, akkor láthatjuk, hogy a gyöngyvirág levele fényes, míg a medvehagymáé matt. A medvehagyma levelét dörzsöljük össze, intenzív fokhagymaillatot áraszt.

medvehagyma

 

Évelő növény, áprilisban kezd virágozni, amikorra már kesernyés lesz az íze, ezért még a virágzás előtt kell szedni. Egész Európában megtalálható, Magyarországi lelőhelye elsősorban a Zselic és a Mecsek területe, legkorábban azonban Orfű környékén gyűjthetjük be az elmúlt évek alatt oly divatossá vált fűszernövényt. 2014. 04.12-13-án Orfűn megrendezésre kerül a medvehagyma fesztivál.

Felhasználása rendkívül sokféle. Használhatjuk salátákhoz, levesek, burgonyás ételek fűszerezéséhez, nyersen felaprítva rászórhatjuk egyszerűen csak vajas kenyérre, rizs és tésztaételekhez szószt készíthetünk belőle. Jellegzetes illata és finom aromája különleges íz világot kölcsönöz ételeinknek.

A medvehagymának számos élettanilag kedvező hatását ismerjük. Magas vastartalmú, gombaölő és baktériumölő hatású, erősíti az immunrendszert, kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású, enyhíti a szédülést és a fej fájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését és vértisztító hatású.

Figyelem!  Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem ajánlott, mert rendelkezik enyhe vérlemez összecsapódást gátló aktivitással, így a vérzés kockázatát fokozza.

Bécs Marianna