A levendulát már az ókori görögök is használták tisztító tulajdonságaiért, testüket fürdővizüket illatosították vele.A rómaiak a fáradságot és az ízületi merevséget áztatták ki a levendulás fürdővízben. Nagyon sokrétű felhasználása van a levendulaolajnak.

A gyógyászati alkalmazása is széles skálán mozog:

  •  Enyhíti a napozás okozta, leégést illetve az égési sérüléseknél is kiválóan alkalmazható,nyugtatja a bőrt
  •  Rovarcsípések fájdalmait, viszketését csillapítja
  •  Szív és érrendszeri panaszokhoz kapcsolódóan a magas vérnyomás enyhítésében segítséget nyújthat
  •  Masszírozás alkalmával enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket
  •  Kitűnően alkalmazható alvászavarok (párnára csepegtetve), idegesség, migrénes fejfájásnál
  •  Eloszlatja a depressziót, erősíti az idegrendszert, lecsillapítja az elmét támogatja a testi-lelki jó közérzet   fenntartását

Migrén esetén masszírozzuk a halántékot 2-3 percig levendulaolajjal, amit előtte bázisolajba csepegtettünk. A bázis olaj lehet jó minőségű olívaolaj, mandulaolaj. Ezt követően helyezzük a mutató-, középső-,gyűrűsujjunkat a tarkó két üregébe, melyeket a koponya tövénél találunk.Itt masszírozzuk körkörös mozdulatokkal.

Minden esetben 100% tisztaságú illóolajokat használjunk.

A szárított levendula kis zacskóba téve, kiválóan alkalmazható ruhák közé téve a molyok ellen. Gyógyászati hatásai mellett a konyhában is megállja a helyét, lehet belőle, fagyit készíteni illetve süteményekben is nagyon finom, aki szereti a különleges ízeket.

Levendulás méz házilag:

  • Hozzávalók: 1 üveg méz, 8 levendula ág
  • Elkészítése: melegítsük fel a mézet együtt a levendula ágakkal, majd hagyjuk kihűlni

Írta: Ambrus Mónika