Luca nap, advent, karácsonyi ünnepkör

Luca naphoz több hiedelem, varázslat és babona kötődik. A legtöbb jósló-varázsló szokást ezen a napon végezték.

A karácsonyi ünnepkör egy kedves hagyománya a Luca napi búzavetés. Kissé feledésbe merült, de az utóbbi években ismét egyre többet hallani róla. Egyrészt a karácsonyfa alá tett búzából a következő évi termésre lehetett következtetni, másrészt pedig a cserépbe állított gyertya, amely átvilágított a megnőtt búzán utalt a következő évi egészségre. Minél sűrűbb volt a búza és kevésbé lehetett a búzalevelek között a gyertya fényét látni, annál erősebb és egészségesebb lesz a következő év.

Maga a búza az élő kenyeret, azaz Jézust, a búza zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye pedig a Megváltó érkezését jelképezi.

Készíts Luca búzát a következők szerint:

Vegyél egy jó marék búzát (ha nem élsz vidéken, a piacon vásárolj búzaszemet)

Éjszakára áztassad be vízbe

Egy cserépbe tegyél földet, majd szórd rá a tetejére spirál formában belülről-kifelé indulva a szemeket, (A spirál a növekedést szimbolizálja) vagy sűrűn szórd le a szemeket.

Szórj rá földet, ne túl vastagon, tedd világos helyre és Tartsd folyamatosan nedvesen a földet. (A kezdetben a cserepet beállíthatod egy vizes tálba, hogy felszívja a vizet és átnedvesítse a cserepet. Arra ügyelj, hogy ne csurogjon a víztől, mert akkor elrohadhatnak a szemek.)

Tehetsz egy fehér gyertyát a cserépbe és kösd át egy szalaggal, hogy feldíszítve méltó helyet foglaljon el a karácsonyfa alatt szentestétől.

Ha kisebb gyerek van a családban készítsétek együtt és figyeljétek, hogyan nő napról-napra a búzaszem.

Áldott karácsonyi készülődést kívánok szeretettel! ♥