immunerősítés, C-vitamin forrás

Savanyú káposzta számunkra az egyik legjobb C-vitamin forrás.

Miért írtam, hogy számunkra? Magyar ember vagy és szervezeted számára az a legjobb étkezési forrás, ami itt nálunk terem. A fejes káposztából hagyományos savanyított eljárással, sóval, fűszerrel és birsalmával cseréphordóban savanyított káposztát készíthetünk. Ennek íze össze sem hasonlítható az áruházakban, de még a piacokon kapható savanyú káposztával sem. A fejes káposzta igen magas C-vitamin tartalmú és ezt a savanyítás során sem veszíti el. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium. A savanyítás során keletkező tejsav rendkívül jótékony hatású a bélrendszerre, a tejsavbaktériumok a vastagbélben fejtik ki hatásukat, pl. egy antibiotikum kúra során segítenek helyreállítani a felborult bélflóra egyensúlyát. A káposzta magas rosttartalma ún. seprűként dolgozik a bélfalon, hiszen a növényi rostot, a cellulózt, az emberi szervezet nem tudja emészteni, azonban így a salaktalanításban a segítségünkre van. A nyers savanyú káposztalé a gyomor falán bevonatot képezve csökkenti a gyomorfekélyes panaszokat. Főzéssel, hő hatására veszít a C-vitamin tartalmából, így ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, legfőképpen a téli időszakban, hogy immunrendszerünket is erősítsük.

 

Hogyan készíts házilag savanyú káposztát?

A receptet saját tapasztalatok alapján írom, kipróbált és jól bevált, így Te is nyugodtan elkészítheted.

 

Hozzávalók:

káposzta savanyító cserépedény

1 kg káposztához 2-3 dkg sót számítunk (a só sima legyen!)

rétegenként tesszük, jól ledöngöljük

tehetünk bele néhány szelet birsalmát, szemes borst, köménymagot, babérlevelet  vagy akár kaprot is (én a kaprot itt kihagyom)

eleinte 10-18 C-on érleljük, majd később hidegebb helyre vihetjük.

Amennyiben leveleket is savanyítunk, azt is rétegezzük az előzőek szerint, de a tetejére mindenféleképpen apró káposzta kerüljön. A savanyítás során keletkező habot le kell szedni hetente, mert különben a káposzta leve nyúlós lesz. Ha kevés lenne a lé, pár liter sós vizet önthetünk hozzá.

Bécs Marianna