A görögdinnye az egyik legegészségesebb gyümölcsök közé sorolhatjuk, emellett a vitamin tartalma is jelentős tartalmaz: magnéziumot, B1, B6 vitamint, káliumot, ezek mellett kiválló C vitamin forrás. A görögdinnyében nagy mennyiségben van likopin, ami a gyümölcs vöröses színét adja. Kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható. A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, de az már tudományosan is kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek. Az emésztésre is kedvező hatást gyakorol, mert a görögdinnye nagy víz és rosttartalma, segít megelőzni a székrekedést. A diétába is könnyen beillethető, mivel alacsony a kalóriatartalma. Nagyon hűsítő a nagy nyári melegekben.

Görögdinnyés turmix gyömbérrel
 Hozzávalók
  • Görögdinnye – 4 csésze, kimagozva, vágva, 1 cm kockákra
  •  1 csésze málna
  •  1 teáskanál reszelt gyömbér
  • Fél citrom leve, cukor ízlés szerint
Elkészítés
  • reszelje le a gyömbért, majd csavarja ki a citrom levét
  •  görögdinnyét és a málnát turmixolja össze,  víz hozzáadása nélkül.
  • Adjuk hozzá a citromlevet és a gyömbér levét és keverjük jól.
  • Add hozzá cukrot, ha szükséges.
  • Tegyük poharakba és tálaljuk hűtött

Írta: Ambrus Mónika