A görögdinnye az egyik legegészségesebb gyümölcsök közé sorolhatjuk, emellett a vitamin tartalma is jelentős tartalmaz: magnéziumot, B1, B6 vitamint, káliumot, ezek mellett kiválló C vitamin forrás. A görögdinnyében nagy mennyiségben van likopin, ami a gyümölcs vöröses színét adja. Kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható. A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, de az már tudományosan is kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek. Az emésztésre is kedvező hatást gyakorol, mert a görögdinnye nagy víz és rosttartalma, segít megelőzni a székrekedést. A diétába is könnyen beillethető, mivel alacsony a kalóriatartalma. Nagyon hűsítő a nagy nyári melegekben.
- Görögdinnye – 4 csésze, kimagozva, vágva, 1 cm kockákra
- 1 csésze málna
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- Fél citrom leve, cukor ízlés szerint
- reszelje le a gyömbért, majd csavarja ki a citrom levét
- görögdinnyét és a málnát turmixolja össze, víz hozzáadása nélkül.
- Adjuk hozzá a citromlevet és a gyömbér levét és keverjük jól.
- Add hozzá cukrot, ha szükséges.
- Tegyük poharakba és tálaljuk hűtött
Írta: Ambrus Mónika