imagesX52DAQV5

 

A cékla más néven a céklarépa az egyik legfontosabb vitaminforrásunk a téli időszakban és a kora tavaszi időben.Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiás táplálásához.Gazdag még kálciumban, foszforban, vasban illetve A, C és B vitaminokban. Van benne betanin (vörös színű glükozid) is, egy antioxidáns, mely a szívbetegségek megelőzésében játszhat döntő szerepet és
csökkenti a szervezet koleszterinszintjét is, ugyanakkor lelassítja a bőr öregedési folyamatait.
 Készíthetünk belőle salátákat, leveseket, illetve almával és répával italt is készíthetünk.Édes és igen alacsony a kalóriatartalma így a diétába is könnyen beiktatható.

Céklás zöldségragu

  • 30 dkg cékla
  • 1 l víz, 2 kk tengeri só
  • 1 mk őrölt bors
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 40 dkg burgonya
  • 30 dkg sárgarépa
  • 40 dkg karfiol és/vagy zeller és/vagy fehérrépa és/vagy pasztinák
  • 1 mk pirospaprika
  • 1 ek petrezselyemzöld
  • 1 ek olívaolaj

A céklakockákat sóval, borssal, őrölt köménnyel félig puhára főzzük, majd hozzátesszük a burgonyát, sárgarépa karikákat, zöldborsót, és a rózsáira szedett karfiolt, felforraljuk, pirospaprikával, petrezselyemmel megszórjuk, és készre főzzük. Végén egy kis olívaolajjal meglocsoljuk