A cékla más néven a céklarépa az egyik legfontosabb vitaminforrásunk a téli időszakban és a kora tavaszi időben.Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiás táplálásához.Gazdag még kálciumban, foszforban, vasban illetve A, C és B vitaminokban. Van benne betanin (vörös színű glükozid) is, egy antioxidáns, mely a szívbetegségek megelőzésében játszhat döntő szerepet és
csökkenti a szervezet koleszterinszintjét is, ugyanakkor lelassítja a bőr öregedési folyamatait.
Készíthetünk belőle salátákat, leveseket, illetve almával és répával italt is készíthetünk.Édes és igen alacsony a kalóriatartalma így a diétába is könnyen beiktatható.
Céklás zöldségragu
- 30 dkg cékla
- 1 l víz, 2 kk tengeri só
- 1 mk őrölt bors
- 1 csipet őrölt köménymag
- 40 dkg burgonya
- 30 dkg sárgarépa
- 40 dkg karfiol és/vagy zeller és/vagy fehérrépa és/vagy pasztinák
- 1 mk pirospaprika
- 1 ek petrezselyemzöld
- 1 ek olívaolaj
A céklakockákat sóval, borssal, őrölt köménnyel félig puhára főzzük, majd hozzátesszük a burgonyát, sárgarépa karikákat, zöldborsót, és a rózsáira szedett karfiolt, felforraljuk, pirospaprikával, petrezselyemmel megszórjuk, és készre főzzük. Végén egy kis olívaolajjal meglocsoljuk