Hogyan vethetsz véget a negatív gondolkodásnak és élhetsz produktív, pozitív életszemlélettel?sztressz, stresszoldás, relaxáció

Nem titok, hogy a negatív gondolkodásmód sok stresszt okoz az életünkben. Valójában a pesszimizmus, ami egy általános tendencia, avagy hajlam az állandó negatív gondolkodásra, a mentális stressz legfőbb forrása, férfiak és nők számára egyaránt. Tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy alapvetően rendelkezünk egy természetes hajlammal, negatív gondolkodással, s elsősorban a körülmények rossz kimenetelére fókuszálunk. Ez annak tudható be, hogy évezredekkel ezelőtti őseinket, akik vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, segítette ez a negatív gondolkodás abban, hogy életben maradjanak egy kegyetlen, rideg és zord világban, ahol sokszor az ember volt a préda. Történetesen ez a pesszimizmus egy evoluciós jellemvonás lett amit a mai napig birtokolunk, habár a világ lakosságának nagyrésze már rég nem a vadászó-gyűjtögető törzsi életforma szerint él.

Hogyan tudod véglegesen felülírni az elmédben fészkelő negatív gondolati mintákat, hogy az élet napos oldalát lásd és csak a pozitívumokra tudj koncentrálni?

1. Változtasd meg az általános negatív gondolati mintákat

A természetes pesszimista tendenciából eredően az emberi elme, mielőtt észbe kapnánk, megtelik negatív gondolatokkal és ötletekkel. Vegyük észre ezeket a negatív jelzéseket és iktassuk ki őket mielőtt még több problémát és stresszt okoznak az életünkben.

Nézzük melyek a leggyakoribb negatív gondolati minták amiket kutatások során nőknél és férfiaknál is egyaránt megfigyeltek:

a.) Oktalan általánosítás – Amikor túl sokszor általánosítunk, azt fogjuk a végén gondolni, hogy az élet összeesküdött ellenünk, emiatt mindig mi húzzuk a rövidebbet és alul maradunk a sorssal szemben. Ok nélküli általánosítást kiválóan példázza az „irodában mindenki egy idióta” vagy „engem mindig kihasználnak az emberek” – és hasonló tartalmú kinyilatkoztatások, gondolatok.

b.) Pesszimista következtetések – Pesszimista következtetésnek minősül amikor negatív eredményeket vetítünk előre, saját magunknak vermet ásva, még azelőtt, hogy bármilyen információval rendelkezünk az adott helyzetről. Például, egy irodai alkalmazott folyamatosan azt gondolja, hogy meneszteni fogják a munkahelyéről és mást vesznek fel, mert egy adott projektben hibát követett el, amiről a vezetője tudomást szerzett. Ez a gondolkodás sehova nem vezet, hiszen a teljes információ hiányában van az illető, mert a vezető véleményéről nincs még tudomása, ezáltal előre vetít olyan körülményeket, amik nagy valószínűséggel nem is léteznek, kizárólag az elméjében alkotta meg azokat.

c.) Helytelen önértékelés – Akkor beszélhetünk igazságtalan önértékelésről, amikor egy szituáció apró részletét kiragadjuk, ami általában negatív, majd ezt felnagyítva létrehozunk saját magunknak egy rossz végkimenetelt, melyet egyáltalán nem szeretnénk. Nagyon jó példa erre, amikor egy végzős középiskolai diáknak nem megfelelően sikerül az érettségi vizsga és emiatt nem veszik fel az általa megjelölt egyetemre. Azt gondolhatja, hogy „annyira rossz vagyok a tanulás terén, hogy soha nem fognak felvenni egyik egyetemre sem”. Ez a fajta önítélet nemcsak igen pesszimista és káros, hanem abszolút irracionális is, hiszen nem tényeken alapszik, hanem valójában érzelmi alapon megjelent gondolat az elmében. Attól, hogy a kiszemelt egyetemre nem vették fel, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy más egyetem vagy főiskola szintén el fogja utasítani a jelentkezését, tehát helytelen negatív önértékelésről beszélünk.

d.) Félelem a jövőtől, ismeretlentől – Ez egy klasszikus probléma, ami a negatív elmét, gondolkodásmódot teljesen uralja. A „nem vagyok képes megoldani a jövőben felbukkanó problémákat és képtelen vagyok változtatni az életemen” vagy „az új munkahelyem miért lenne jobb, hiszen a régi is katasztrófális volt” – és hasonló tartalmú gondolatok, kijelentések nagyon jól jelzik, hogy rendkívül bizonytalanok tudunk lenni a saját jövőnkkel kapcsolatban. Ismételten, az elmében előre megépített hasonló vélemények teljesen irracionálisak és nagyon könnyen megakadályozhatnak minket, ha így vélekezünk, hiszen saját magunknak hozzuk létre a lehető legrosszabb körülményeket, a pozitív végkifejlet megteremtése helyett.

2. Elemezd önmagad rendszeresen

Ha gyakran aggodalmaskodsz, túlreagálod a helyzeteket és negatívan gondolkozol, akkor segítségedre lesz ha egyszerűen szünetet tartasz és elemzed a helyzetet. Lássunk pár kérdést, melyeket feltehetsz magadnak, hogy elemezd és tisztán lásd mi zajlik az elmédben, így könnyen erejét veheted mindenféle negatív, irracionális és romboló gondolatnak, ami az elmédbe próbálja fészkelni magát. Nézzük is őket!

  • “Egyszerűen csak ösztönösen, gondolkodás nélkül reagálok az adott helyzetre vagy felkészülök, hogy tények alapján megoldjam a problémát?”
  •  “Van rá konkrét fizikai bizonyítékom, hogy valami rossz fog történni velem amit nem szeretnék vagy ez csak a saját elmém szüleménye, a félelmem gondolati megfelelője?”
  •  “Helyesen ítéltem meg a hasonló szituációkat a múltban vagy helytelen feltételezésekre jutottam és azokat ismételem folyamatosan anélkül, hogy észrevenném?”
  • “Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a negatív, nem kívánt végkifejlet, ami a múltban már megtörtént megismétli önmagát?”
  • “Reális és megalapozott véleményem van amikor sajnálom magam, mert valamit nem sikerült elérnem vagy csak az érzelmi feldúltság veszi át az uralmat felettem?”
  • “Ésszerűen és pozitívan gondolkozom vagy hagyom, hogy az elmémben rejtőzködő negatív gondolatok befolyásolják az életemet?”
  • “A kockázat természetes az életben, ami egyáltalán nem jelenti az, hogy valami garantált rossz fog történni.”
  • “Ne gondolj mindig a legrosszabb végkimenetelre, ne elemezd rögtön a legrosszabb lehetőséget, ragadd meg a fantáziádat és hozd ki a lehető legjobbat a helyzetből!”

3. Nevess sokat! – Tudományosan bizonyított tény, hogy a nevetés gyógyító hatással van a stresszre és a negatív gondolkodásmódra. Annak ellenére, hogy nem minden helyzetben adott a nevetés a körülmények miatt, törekedj arra, hogy a lehető legtöbb alkalommal legyen jó kedved és nevess, mert ez nagyban segít a stressz oldásában és a negatív gondolatok eltüntetésében. Amikor nevetsz, a szervezeted ellazul, relaxált állapotba kerül és az agy kémiai reakciót indít el, amit jókedv és boldogság érzésekként érzékelünk, élünk meg.

Bécs Marianna